Cross Comix Festival 2023

Het zevende Cross Comix festival vindt plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 september in het Rotterdamse debatpodium Arminius

Talks en expo’s

Het festivalprogramma omvat talks, showcases, special events en expo’s. Met internationaal gelauwerde gasten als filmregisseur Job Roggeveen (animatiestudio Job, Joris en Marieke) en strip/animatiemakers Guido van Driel en Marlyn Spaaij. Een bijzondere internationale gast is oprichter Sam Arthur van de prestigieuze uitgeverij NoBrow Press. Aan het eind van de talks op vrijdag reiken we de Small Press Award 2023 uit.

Wat betekent het als je tekenstudio zich ineens in oorlogsgebied bevindt? In een indrukwekkende tentoonstelling presenteren we beeldverhalen door Oekraïense makers. Oekraïne heeft een levendige comics scene, waarmee we al in 2022 contact legden. Verwacht een indringende mix van eigenstandig artistiek werk en werk dat door de oorlog geïnspireerd is. Vijf makers uit het land komen naar het festival voor presentaties en een talkshow.

Op zaterdag presenteren tientallen makers hun werk in het Cross Comix Atelier. Na het succes van vorig jaar breiden we de Zine Kiosk uit. In een talkshow op de vrijdagavond belichten we de praktische gevolgen van Artificial Intelligence voor beeldmakers. Geen speculaties maar hands-on presentaties van hoe het werkt.

Highlights

Twee evenementen zijn speciaal bedoeld voor makers. Net als vorig jaar kunnen zij op de vrijdagavond werk met elkaar ruilen tijdens de SWAPX, in een relaxte sfeer met muziek van Aan Tafel! Nieuw is Meet the Editor, waarbij we makers in contact brengen met uitgevers. Deze twee onderdelen zijn gratis toegankelijk voor makers.

Uiteraard is de bar voortdurend open en zorgen we voor een ontspannen sfeer om elkaar te ontmoeten. Zaterdagavond sluiten we af met een afterparty, met live muziek van Rotem en Lucas Sim in samenwerking met Festival Downtown.

Programma vrijdag 22 september

11-14 uur 14-17 uur 17-20 uur 20-23 uur
Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA
Zine Kiosk Zine Kiosk    
Show & Tell, deel 1: Job Roggeveen, Dario van Vree, Piet Kroon Show & Tell: deel 2: David de Rooij, Guido van Driel, Marlyn Spaaij, Sam Arthur
Uitreiking Small Press Award
   
    Meet the Editor (tot 19.00) SWAPX! met muziek van Aan Tafel
      Talkshow AI Tools (tot 21.30)

Programma zaterdag 23 september

11-14 uur 14-17 uur 17-20 uur 20-23 uur
Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA
Cross Comix Atelier Cross Comix Atelier    
Zine Kiosk Zine Kiosk    
Show & Tell: Local (super)heroes (13.00-14.30 uur)
Stripclub: Verliefd op een gangster (15.00-16.00 uur)
Show & Tell: Oekraïne (16.30-18.00 uur)
  Talkshow Oekraïne (tot 21.30)
Workshop character design    
Live drawing (vanaf 13.00)    
      Afterparty met Lucas Sim en Rotem (vanaf 21.30)

Check hier het volledige overzicht van het programma

Tickets

Dagkaarten kosten 15 euro. Een passepartout voor beide dagen kost 25 euro. Avondkaarten zijn geldig vanaf 20 uur. Je koopt ze in onze ticketshop. Kinderen tot twaalf jaar hebben geen kaartje nodig.

Kaarten voor vrijdag overdag (en dus passepartout voor beide dagen) zijn uitverkocht. Vrijdagavond is er nog wel plaats, ook voor de gratis onderdelen. Voor WdK-studenten zijn nog enkele passepartouts met kortingscode beschikbaar.

Sommige onderdelen zijn gratis te bezoeken. Dat geldt voor de evenementen voor makers op de vrijdag en de onderdelen die zich op het voorplein van Arminius afspelen, met name een deel van het Cross Comix Atelier op zaterdag.

In de ticketshop vragen we om enkele persoonsgegevens (naam, mailadres, postcode). In ons privacybeleid valt te lezen wat we daarmee doen (in het kort: we hebben je mailadres nodig om een ticket toe te sturen en je moet een account aanmaken zodat je zelf de info weer kunt verwijderen).