Expositie en talkshow: Oekraïne

Wat betekent het als je tekenstudio zich ineens in oorlogsgebied bevindt? In een indrukwekkende tentoonstelling presenteren we beeldverhalen door Oekraïense makers. Oekraïne heeft een levendige comics scene, waarmee we al in 2022 contact legden. Verwacht een indringende mix van eigenstandig artistiek werk en werk dat door de oorlog geïnspireerd is.

Vijf makers (Anya Ivanenko, Jenya Polosina, Olga Grebennik, Tania Yakunova en Zhenya Oliinyk) komen naar Rotterdam voor presentaties en een talkshow op de zaterdagmiddag en -avond.

Na het festival is de expositie nog tot 29 oktober te zien in het Nieuwe Instituut.

Albina Kolesnichenko woont en werkt in Chernihiv, in het noorden van Oekraïne. Sociale thema’s zijn altijd belangrijk voor haar geweest, omdat ze ervan overtuigd is dat illustraties een manier zijn om complexe onderwerpen aan te kaarten. Voor de oorlog werkte ze vooral als illustrator van kinderboeken, naast commercieel werk. Sinds het begin van de oorlog zet ze haar werk in om het pleidooi van haar land te ondersteunen.

Serigraph is de studio van Anya Ivanenko en Jenya Polosina, gebaseerd in Kyiv. Anya’s focus ligt bij de stedelijke ruimte, terwijl Jenya zich meer richt op sociale onderwerpen. Hun studio produceert zeefdrukken en is de grondlegger van het lokale festival PRINT FEST_/100. Delen van hun oorlogsdagboek waren eerder te zien op exposities in onder andere Seoul, Turijn en Praag.

Danyl Shtangeev is afkomstig uit Kharkiv, in het noordoosten van Oekraïne. Hij is de auteur van verschillende strips, die verschenen in tijdschriften en anthologieën. Daarnaast is hij de art director van visualisatiestudio Colotune. Voor zijn strips werkt hij samen met Borys Filonenko, die onder andere twee maal co-curator was van het Oekraïense paviljoen tijdens de Biënnale in Venetië.

Mari Kinovych (Marikino) woont en werkt in Kyiv. Haar hart ligt bij vrije illustraties, maar haar creatieve werk strekt zich uit van lettering tot commercieel illustratiewerk. De actualiteit ligt altijd op de loer: sinds begin vorig jaar maakten de mondkapjes plaats voor raketten, tanks en vluchtende mensen.

Marta Leshak werkt vanuit Lviv, in het westen van Oekraïne. Ze maakt illustraties in een opvallende eigen stijl, die van een afstandje lijkt op borduurwerk. Speciaal voor Cross Comix maakte zij een breed paneel dat alle illustraties verbindt.

Mistograf is het familieproject van Tetiana en Yaroslav Yakovlev, die aan het begin van de oorlog Kharkiv ontvluchtten en sindsdien op verschillende plekken in Oekraïne woonden en werkten. Die ervaringen krijgen een plek in de Mistograf-kranten: een portret van iedere stad waar ze verblijven.

Olga Grebennik is een international opererende illustrator, wier prijswinnende werk in een tiental landen verscheen. Ze is de auteur van vier boeken, waaronder een oorlogsdagboek dat ze in acht dagen maakte in de kelder van een appartementencomplex in Kharkiv, dat aan het begin van de oorlog zwaar onder vuur lag. Het is in zeven talen verschenen (maar niet in het Nederlands).

Tania Yakunova is een Oekraïense illustrator die momenteel woonachtig is in Londen. Ze maakt zowel vrij werk als commerciële illustraties voor multinationals (het was bijvoorbeeld te zien op blikjes Coca Cola). Voor beide soorten werk ontving ze internationale prijzen.

Tetiana Khlon (Koro) woont en werkt in Zaporizhia, vlakbij het front in het hart van Oekraïne. Haar belangrijkste karakter, Gennady, is een cynische duif, die een hekel heeft aan mensen en zeer gesteld is op zijn vrijheid.

Zhenya Oliinyk is een Kyiv werkzame illustrator en cartoonist. Eerder werkte ze als onderzoeker en journalist. Haar onderwerpen zijn gelijkheid, feminisme, geschiedenis en geestelijke gezondheid. Toen de oorlog begon, vluchtte ze naar Lviv, maar keerde al snel weer terug naar de hoofdstad. Sindsdien verwerkt ze ook haar oorlogservaringen in haar werk.

(alle beelden hierboven copyright van de betreffende auteurs)