Small Press Award 2022

Er is weinig dat méér bij de moderne stripmaker hoort dan het fenomeen small press: in eigen beheer gepubliceerde en vaak fraai vormgegeven stripuitgaves in een beperkte oplage, waarbij de maker meer nog dan bij officiële uitgeverijen een eigen unieke signatuur kwijt kan. De meeste small press-boekjes zijn prachtige voorbeelden van wat het medium strip in al zijn veelzijdigheid vermag. In samenwerking met Stripdagen Haarlem organiseert Cross Comix jaarlijks de Small Press Award voor de mooiste onafhankelijke publicatie.

De winnaar van de Small Press Award 2022 is ‘De fatale reis van de Nevertought’ door Berend Vonk, Toon Hezemans en Roelant Meijer!!! Een (fictief) dagboek van een deelnemer aan een noodlottige Noordpoolexpeditie met een meeslepend verhaal en een zeer originele verpakking. Deze uitgave zal dus ook een expositie krijgen tijdens het Cross Comix Festival dat in september plaatsvindt. De tweede prijs is naar Maia Matches gegaan met ‘How I Became a Comic Artist’ en de derde prijs mocht Wouter Gresnigt ontvangen voor de uitgave van ‘Daniil Kharms’.

Uitreiking

De winnaar werd gekozen uit meer dan vijftig inzendingen door een jury bestaand uit De onafhankelijke en professionele jury voor deze eerste award bestaat uit Wasco, Joost Swarte en Borinka Beeke. Op vrijdagavond 3 juni 2022 vond de eerste uitreiking van de Small Press Award plaats tijdens Stripdagen Haarlem. Er zijn drie prijzen: de eerste prijs bestaat uit een bedrag van € 1500,– en een expositiemogelijkheid tijdens Cross Comix 2023, de tweede en derde prijs bestaan uit elk € 500,–. De prijs wordt in de even jaren uitgereikt op Stripdagen Haarlem, in de oneven jaren op Cross Comix. De competitie staat open voor deelnemers uit Nederland en Vlaanderen.