Resultaten voor de taxonomie Pop-up tentoonstelling

Cross Comix presenteerde tijdens de Rotterdam Architectuur Maand een pop-up tentoonstelling over Rotterdamse Architectuur in de winkelpassage van Rotterdam Centraal Station.

Vijftien (strip)tekenaars kregen de opdracht om hun kijk op de Rotterdamse architectuur te verbeelden. Ze waren daarin geheel vrij in hun onderwerpkeuze: favoriete landmarks, straten of gebouwen, oude en/of nieuwe architectuur.

Uit deze voorstellen selecteerde Cross Comix tien tekenaars om hun visie verder uit te werken. Het eindresultaat is hier te zien.

De tien tekenaars laten je op verrassende wijze naar Rotterdam en haar architectuur kijken en leggen zo de cross-over tussen strip en architectuur. De stad Rotterdam verbeeld, op een manier die nooit te vatten is in een foto.

Karida van Bochove

Karida van Bochove kiest voor de Centrale Bibliotheek als inspiratiebron (net als Kid Kura). Van Bochove was jarenlang illustrator voor Vers Beton, waar ze keer op keer de stad en haar bewoners portretteerde. Ze maakt onderdeel uit van hoorspelclub ‘de Stripclub’, die al eerder te gast was op het Cross Comix festival, en is daarnaast redactielid en illustrator bij stripblad ‘Brul!’.

www.karidaillustratie.com

Kid Kura

Kid Kura heeft de Centrale Bibliotheek getekend, maar met een totaal andere invalshoek dan Karida van Bochove.

Kid Kura brengt in zijn werk zijn eigen droomwereld in beeld. In die droomwereld toont hij regelmatig, met veel kleur en geometrische vormen, de hectiek van stedelijke taferelen.

www.kidkura.com

ikRotterdam

ikRotterdam bestaat uit een drietal illustratoren: Evalien Lang, Ferry van Steijn en Marc Kolle. Zij kozen ervoor om een serie brugwachtershuisjes in beeld te brengen, van historisch tot modern. Vastleggen voor ze verdwijnen!

Het trio legt al tien jaar de stad vast in tekeningen onder het motto ‘Ik hoef niet op vakantie want ik woon in Rotterdam’. 

www.ikrotterdam.nl

Marcel Ruijters

Marcel Ruijters brengt het vermaarde Ventilatiegebouw van de Maastunnel in beeld. Hij maakt voor zijn werk regelmatig gebruik van fotomateriaal van historisch Rotterdam. Ruiters heeft Europese roem bereikt met zijn bewerking van Jheronimus Bosch en Dante’s ‘Inferno’. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Rotterdams eigen ‘Zone 5300’, een magazine over strips, cultuur & curiosa.

troglo.home.xs4all.nl

Funzig

Funs ‘Funzig’ Jansen is dit jaar samen met Gwen Stok en Gemma Plum ‘Stadstekenaar van Rotterdam’. Motief van zijn stadstekeningen zijn de ‘uren van de coronanacht’, tijdens de avondklok. Dit is ook duidelijk terug te zien in zijn weergave van het Rodezand: in de weerspiegeling van het moderne Timmerhuis zie je de oudere gebouwen zoals het stadhuis en het oude postkantoor.

www.funzig.nl

Jasper Rietman

Jasper Rietman kiest voor ‘De Rotterdam’ van Rem Koolhaas, maar dan te zien als reflectie in de Maas. Volgens eigen zeggen is Rotterdam de enige stad in Nederland waar moderne architectuur zo prominent het stadsbeeld bepaalt, dus daar wilde hij graag iets mee doen. Rietman maakt voor verscheidene (internationale) kranten illustraties en cartoons. In 2018 bracht hij ‘Exodus’ uit, een beeldverhaal waarin de lezer de tocht van oorlogsvluchtelingen volgt.

www.jasperrietman.com

Egon de Regt

Egon de Regt laat zijn keuze vallen op het Witte Huis, ooit het hoogste gebouw van Europa, nu ingehaald door de moderne stad. De Regt is een illustratieve duizendpoot die zijn weg weet te vinden in zowel illustratie als animatie. Nadat hij afstudeerde aan de St. Joost School of Art & Design verruilde hij Breda voor Rotterdam als thuisbasis, waar hij onder andere deel uitmaakt van de tweekoppige studio ‘Enter or Escape’.

www.egonderegt.com

Sterric

Sterre Richard aka Sterric toont haar homebase Maashaven met de metrolijn in een drieluik van verschillende tijdstippen. Sterric is één van de vele nieuwe talenten in de Nederlandse stripwereld. Medio juni komt haar debuutalbum ‘De vloek van Rood’ uit. Een logische keuze dus om haar te vragen een bijdrage te leveren. Hopelijk is haar nieuwe werk straks ook te zien in de Cross Comix uitgave ‘Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in Rotterdam’.

www.sterric.com

Henk Kuijpers

Henk Kuijpers is bij de stripliefhebber al jaren bekend met zijn stripreeks ‘Franka’. Rotterdam is al vaker het onderwerp geweest van het decor in ‘Franka’, maar voor de Rotterdam Architectuur Maand heeft Kuijpers een plaat uitgewerkt waarin Franka over de Coolsingel huppelt. In zijn albums, posters en zeefdrukken tekent hij paginagrote platen met architectuurrijke, gedetailleerde achtergronden.

www.franka.nl

Bas de Ruiter

Bas de Ruiter kiest voor een uitzicht over de daken van de Kruiskade met de moderne architectuur van de Delftse Poort en omgeving op de achtergrond, hoog boven de stad. Een beeld dat herkenbaar is in haar anonimiteit: het Rotterdam zoals je het ziet als bewoner van de stad.

www.basderuiter.com

Lees verderRotterdam op de tekentafel