Resultaten voor de taxonomie Cross Comix Festival 2021

Volg de route op deze one of a kind wandelroutekaart van Blijdorp en bezoek zo alle festivallocaties.

vr 24 t/m zo 26 sep

Om alle locaties te kunnen bezoeken moet je eerst een wandelroutekaart ophalen in het hart van het festival: het Vroesenpaviljoen (op vrijdag haal je deze op in de Prinsekerk). De wandelroutekaart toont de wijk Blijdorp door de ogen van tekenaar Bas de Ruiter. Een must have voor iedereen die Rotterdam en het beeldverhaal een warm hart toedraagt. De Ruiter ontwierp tevens het campagnebeeld voor het festival.

Win een echte Joost Swarte
Als je op iedere locatie een stempel hebt opgehaald maak je kans op een originele print van Joost Swarte. Zondagmiddag om 16.00 uur maken we de vier winnaars bekend door lootjes te trekken uit de tombola. Bij mooi weer vindt dit plaats bij het Vroesenpaviljoen. Je dient bij de trekking aanwezig te zijn om je prijs gelijk mee te kunnen nemen. Als je er niet bent, dan trekken we een nieuw lootje.

Lees verderWandelroutekaart Bas de Ruiter

Playful Connected City

zaterdag 25 sep & zondag 26 sep | 11.00 -17.00u

Ontwerper en kunstenaar Floris Hovers heeft in de afgelopen zestien jaar een kleurrijk, speels en verrassend oeuvre opgebouwd met een volstrekt eigen signatuur.

Met zijn autonome werk, prototypes, miniaturen en (product) ontwerpen voor de industrie nodigt Floris Hovers je telkens weer uit in zijn bijna volmaakt eenvoudige wereld waar alle ruimte is voor een eigen verbeelding als waarnemer.

Bekijk de expositie Playful Connected City in de Cross Comix Kunsthal.

Meer info en te koop via Gallery Untitled.

Lees verderExpositie Floris Hovers

Neem plaats in de SRV wagen en bekijk 4 Animatie shorts in 12 minuten!

zaterdag 25 sep & zondag 26 sep | 12.00-17.00u

In een tot mini bioscoop omgebouwde SRV wagen draait elk half uur een door Cross Comix samengesteld animatieprogramma met als thema ‘de stad’. De animaties zijn voornamelijk gemaakt door en met Rotterdamse makers.

Als het druk is kan het zijn dat je hier even moet wachten. De vier films duren bij elkaar ruim 12 minuten. Ow, en vergeet hier niet je stempel voor je wandelkaart te vragen!

De volgende animaties maken deel uit van het filmprogramma:

Dirkjan Heerst!

In deze ultrakorte animatiefilm van Studio Mooves komt stripheld Dirkjan tot leven. En hoe: de bebrilde, altijd in streepjestrui gehulde nerd, het geesteskind van striptekenaar Mark Retera, gaat zelfs met straffe hand heersen over de wereld. Wat is hij van plan met ons en hoe heeft het zover kunnen komen? In nog geen twee minuten worden thema’s als populisme, de opkomst van een politiek heerser en het gebruik van nieuwe media op hilarische wijze onder de loep genomen.

Aurora

In deze twee minuten durende bioscoopfilm zoekt Aurora haar weg door een donker bos vol geestverschijningen van Witte Wieven. Aurora is de debuutfilm van multi-talent Aimée de Jongh. De film draaide in de zomer van 2012 als voorfilm in de bioscopen van Pathé en was te zien op vele filmfestivals wereldwijd. De productie was in handen van Jantiene de Kroon/Mooves.

The 3D Machine

The 3D Machine is een 3D animatiefilm van Ka-Ching Cartoons, geregisseerd door Joost van den Bosch en Erik Verkerk. Een professor met een laboratorium aan de rand van Rotterdam vindt een wonderbaarlijke machine uit waarmee alles wat hij tekent tot leven komt. Zijn domme assistent Igor kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen….

De film draaide eerder op het IFFR en won talloze prijzen. In de SRV Bios krijgen bezoekers speciaal voor deze film een 3D bril beschikbaar gesteld door Ka-Ching.

Fascinatio

Niets is wat het lijkt, in deze korte animatie van Michiel Wesselius. Fascinatio, gemeente Rotterdam, staat op het plaatsnaambord. De camera glijdt door een in 3D gestileerde nieuwbouwwijk. De voice-over stem van Loes Luca klinkt als een soort Lieve Lita in een damesblad.  De camera gaat een huis binnen, waar foto’s en kindertekeningen meebewegen met het voorgelezen verhaal over een falend huwelijk.

Lees verderSRV Bios

Maak je eigen zeefdruk!

zaterdag 25 sep & zondag 26 sep | 12.00-17.00u

Stadskwekerij de Kas transformeert tot een Zeefdruk Extravaganza. Je kunt hier deelnemen aan een workshop of zoek een kant en klare print uit en laat die ter plekke voor je zeefdrukken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld je Cross Comix tas!

Let op: alleen voor de workshop moet je je inschrijven bij het Vroesenpaviljoen. Maximum aantal deelnemers per workshop is 15. Wil je een kant en klare zeefdruk laten maken dan hoef je je niet in te schrijven en kun je gewoon binnenlopen.

Deelnemen workshop
Tijdens de workshop Zeefdrukken ga je zelf aan de slag met de zeefdruktechniek! Je kunt door middel van te tekenen en te schilderen direct op een zeefdrukraam een leuk ontwerp creëren en zelf afdrukken op textiel. Alle benodigde materialen zijn aanwezig op locatie.

Tijden workshop zijn op beide dagen: 12.00 – 14.00u en 15.00 – 17.00 uur.

De workshop wordt gegeven door Michael van Kekem (1985, Rotterdam). Hij is werkzaam als illustratief ontwerper en printmaker. Binnen het werkveld van illustratie, grafisch ontwerp en grafiek maakt en creëert hij redactionele illustraties, prints, huisstijlen, zines en producten. Hij geeft workshops in grafiek op events, voor bedrijven en particulieren. Ook geeft hij grafiek workshops en cursussen voor alle leeftijden en exposeert hij regelmatig vrij werk. www.michaelvankekem.com

Lees verderZeefdruk Extravaganza

Waar je een volwaardige expositie nooit zou verwachten bouwt Cross Comix een tennishal om tot een tijdelijk Strip en Kunst Walhalla met als overkoepelend thema ‘Strips en de stad’.

zaterdag 25 sep & zondag 26 sep | 11.00 -17.00u

Binnen het thema ‘stad en stedelijk’ zijn er een speciale pop-up expo’s te zien van ‘stedelijke kunst’ die naadloos aansluiten bij het festival thema en Rotterdam. Voor de expo ‘Strips en de stad’ in de Cross Comix Kunsthal werken we onder meer samen Griffioen Grafiek en Gallery Untitled.

Bekijk in dit Strip en Kunst Walhalla de expo’s van Joost Swarte, Floris Hovers, Bas de Ruiter, Raoul Deleo en meer!

Entree Cross Comix Kunsthal: Florentijn Hofman

Als een tribute aan de blow-ups van Florentijn Hofman van de afgelopen jaren, toont Cross Comix twee poortwachters van bijna 7 meter hoog die ingang van de Cross Comix Kunsthal bewaken. Hofman is zeker voor Rotterdammers geen onbekende. Onlangs werd de Schiedamseweg nog verrijkt met zijn geweldige Bospoldervos met plastic tas. Een ander heel bekend werk is zijn giga gele Badeend die de hele wereld overging. Badeend – Florentijn Hofman.

Expositie Rode trapauto

In de jaren vijftig, zestig en zeventig stond de rode trapauto in Diergaarde Blijdorp en was de auto een attractie waar ieder kind mee op de foto wilde. Een van oorsprong Italiaanse straatfotograaf zette de trapauto altijd voor de ingang van de dierentuin en maakte dan tegen betaling foto’s van bezoekers.

De trapauto was een kleine versie van de Austin A40. Hij werd geproduceerd in Engeland door mijnwerkers die vanwege hun gezondheid hun werk niet meer konden uitvoeren.

Cross Comix exposeert in samenwerking met de kleinkinderen van de Familie Möller.

Kiosk

De kiosk mag natuurlijk niet ontbreken op het festival. Deze wordt gemaakt door Studio Maky. Hier vind je een dependance van Griffioen Grafiek en de glicee prints van Bas de Ruiter. Of koop hier de laatste uitgaves en boeken van de tekenaars uit het Vroesenpaviljoen zoals Martin Lodewijks, Hanco Kolk en Sterric met haar debuutroman ‘de Vloek van Rood’.

Vergeet je nieuwe aankopen niet te laten signeren bij de Signeerestafette in de kassahokjes van Diergaarde Blijdorp! Bij het Vroesenpaviljoen hangt het tijdschema van de Signeerestafette.

De snackbar

Een stad is geen stad zonder een populaire hangout. Het kunstenaarsduo Ko de Kok & Florian Borstlap laten in de Cross Comix Kunsthal een toonaangevend onderdeel van hun vette expositie bij Gallery Untitled zien. Wie gaat er bestellen? Te koop via Gallery Untitled.

Lees verderCross Comix Kunsthal

Ieder uur wisselende tekenaars die op een wel heel charmante plek klaar zitten om te signeren.

zaterdag 25 sep & zondag 26 sep | 12.00 -17.00u

Tref ieder uur een andere tekenaar aan, die zijn of haar werk signeert op een wel heel bijzondere locatie. De tekenaars in deze signeerestafette nemen namelijk plaats in twee monumentale kassahokjes van Diergaarde Blijdorp, een grandioos ontwerp van Sybold van Ravesteyn. En als je het aardig vraagt maakt de tekenaar misschien zelfs wel een tekening in je zojuist aangeschafte boek uit de kiosk in de Cross Comix Kunsthal. Teveel namen om op te noemen maar alvast een kleine greep; Gerrit de Jager, Martin Lodewijk, Joost Swarte, Kenny Rubenis en nog veel meer…

Bij het Vroesenpaviljoen vind je het tijdschema met alle namen.

Tijdschema zaterdag 25 sep

TijdKassahokje 1Kassahokje 2
12.00Joost SwarteHanco Kolk
13.00Boris PeetersDido Drachman
14.00Erwin SuvaalKenny Rubenis
15.00CKoeSterre Richard
16.00Flo de GoMaaike Hartjes

Tijdschema zondag 26 sep

TijdKassahokje 1Kassahokje 2
12.00Milan HulsingJan Vriends
13.00Pieter DorreboomAloys Oosterwijk
14.00Martin LodewijkRobert van de Kroft
15.00Erik KriekMartijn van Santen
16.00Kenny RubenisGerrit de Jager
Lees verderSigneerestafette

Spot tekenaars in het wild!

zaterdag 25 sep & zondag 26 sep | 11.00-17.00u

Het hele weekend vind je in en rond het Vroesenpaviljoen ruim 40 tekenaars zoals Gerrit de Jager, Willem Vleeschouwer, Typex, Erik Kriek, Martin Lodewijk, Robert van der Kroft, Hanco Kolk, Sterre Richard, Valentijn Hamel en Kenny Rubenis. Schuif aan, kijk mee en maak kennis met tekenaars van naam en faam.

Lees verderSketch & Draw

Een Architectuurdag met Talks van o.a. Joost Swarte, Mélanie van der Hoorn, Hanco Kolk, Ellen Schindler en Siebe Thissen in gesprek met Theo Seesing.

Zaterdag 25 sep | 14.00 -17.00u

Luister naar de Talks van o.a. Mélanie van der Hoorn, auteur van het standaardwerk ‘Strips en Ballonnen’, Hanco Kolk over zijn stadstaat Meccano, Ellen Schindler van architectenbureau ‘de Zwarte Hond’ over de stripuitgave ‘Ken je Stad’ en Siebe Thissen in gesprek met Theo Seesing over de relatie Strips en Kunst in de openbare ruimte in Rotterdam naar aanleiding van het boek ‘Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad’. Speciale gast van het festival Joost Swarte vertelt over de verwevenheid van strips en architectuur in zijn werk. Een selectie van zijn architectuur geïnspireerde grafische werk is dit weekend te zien als expositie in de Cross Comix Kunsthal. Moderator: Jord den Hollander (AFFR)

Strips als presentatiemiddel

Mélanie van der Hoorn, Jean Nouvel, Rem Koolhaas, Bjarke Ingels, Norman Foster: al deze toonaangevende architecten hebben ooit de stripvorm gebruikt om hun projecten te presenteren of te reflecteren op de sociaal-politieke context waarin deze tot stand komen. Ook andere architecten hebben een verrassende diversiteit aan architectuur in stripvorm op hun naam staan. Willem Jan Neutelings en de Californische Wes Jones hebben er zelfs internationale prijsvragen mee gewonnen.

Testen voor toegang

In de Prinsekerk werken we met Testen voor toegang. Dat betekent dat je alleen naar binnen kunt als je gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt of kunt aantonen dat je negatief getest bent via Testen voor toegang. Je dient een van deze drie mogelijkheden aan te tonen via de Coronacheck app.

Lees verderTalks - Strips & Architectuur

Masterclasses voor startende stripmakers over maken, vertellen en ondernemen.

vrijdag 24 sep | 11.00 – 17.00u

Sprekers zijn o.a. Milan Hulsing* (de Smokkelaar) over hoe te beginnen, Marloes Dekkers over colouring en Sterre Richard ( De vloek van Rood) over panelling van het beeldverhaal. (NB Neem je tekenspullen mee – een dummy plus eventueel je Ipad)

Met in de middag experts over positionering en ondernemerschap, over uitgeverijen en fondsen voor voor startende makers. Aan het woord komen Stefan Nieuwenhuis (de Nieuwe Garde), Joris van Ballegooijen (Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie) Dido Drachman (tekenaar van Zwanendrifters) Hans Pols (Het Debutantenfonds) en Marcel van de Graaf (Pictoright).

Moderator: Valentijn Hamel

*wegens omstandigheden wordt Frits Jonker vervangen door Milan Hulsing (update 15 sep 2021)

Beeld: Milan Hulsing

Testen voor toegang

In de Prinsekerk werken we met Testen voor toegang. Dat betekent dat je alleen naar binnen kunt als je gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt of kunt aantonen dat je negatief getest bent via Testen voor toegang. Je dient een van deze drie mogelijkheden aan te tonen via de Coronacheck app.

Lees verderCross Comix Vakdag

Cross Comix organiseerde in het laatste weekend van 2021 hét festival waarin de stad Rotterdam als decor en podium voor het beeldverhaal centraal stond. Dit keer niet op één locatie, maar op verschillende locaties verspreid door Blijdorp met het Vroesenpaviljoen als middelpunt.

Bas de Ruiter, plattegrond Cross Comix festival Blijdorp

Wandeling door Blijdorp
Om alle locaties te kunnen bezoeken kon je eerst een wandelroutekaart ophalen in het hart van het festival: het Vroesenpaviljoen. De wandelroutekaart toont de wijk Blijdorp door de ogen van tekenaar Bas de Ruiter. Een must have voor iedereen die Rotterdam en het beeldverhaal een warm hart toedraagt. De Ruiter ontwierp tevens het campagnebeeld voor het festival.

Stempelkaart

Een echte Joost Swarte
En als je op iedere locatie een stempel had opgehaald maakte je bovendien kans op een originele print van Joost Swarte. Het was die zondag 26 september prachtig weer en veel publiek had zich op die laatste dag van het festival verzameld rond het Vroesenpaviljoen om bij de trekking aanwezig te zijn om kans te kunnen maken op hun print.

Foto: Hans tak

Strip en Kunst Walhalla
In de tennishal van Blijdorp bouwde Cross Comix een volwaardige expositie met als overkoepelend thema ‘Strips en de stad’.

Foto: Fred Ernst
Foto: Hans Tak

Expositie Rode trapauto
In de jaren vijftig, zestig en zeventig stond de rode trapauto in Diergaarde Blijdorp en was de auto een attractie waar ieder kind mee op de foto wilde. Een van oorsprong Italiaanse straatfotograaf zette de trapauto altijd voor de ingang van de dierentuin en maakte dan tegen betaling foto’s van bezoekers. De trapauto was een kleine versie van de Austin A40. Hij werd geproduceerd in Engeland door mijnwerkers die vanwege hun gezondheid hun werk niet meer konden uitvoeren. (mmv erven Möller)

Foto: Hans Tak

De snackbar
Een stad is geen stad zonder een populaire hangout. Het kunstenaarsduo Ko de Kok & Florian Borstlap laten in de Cross Comix Kunsthal een toonaangevend onderdeel van hun vette expositie bij Gallery Untitled zien. Wie gaat er bestellen? Te koop via Gallery Untitled.

Foto: Hans Tak

Trophic interactions within a single tree community.
Sinds 2006 is Raoul Deleo bezig met het in kaart brengen van een onontdekt continent, Terra Ultima genaamd. Het boek omtrent Terra Ultima, met het getekend verslag van de natuur en diersoorten, dat dit jaar uitkwam, is inmiddels een bestseller. Maar wij lieten een vroeg werk zien van Deleo:  Trophic interactions within a single tree community. Het werk is te koop via Gallery Untitled.

Foto: Fred Ernst

Joost Swarte
In één van de paviljoens op de expositie was het grafisch werk van Joost Swarte te zien. Fantastische prenten met een architectonisch thema met onder meer de stedenserie Paris, Bruxelles, New York, een portret van J.J.P. Oud en de Unie en speciaal voor Cross Comix een nieuwe serie van vier prints getiteld ‘Maison Idéale’. 

Foto: Hans Tak
Lees verderCross Comix Festival 2021