Boek Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad

Dit najaar komt het Cross Comix boek ‘Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad’ uit. Een omvangrijk boek waarin de visuele relatie tussen strips, stripmakers en de stad Rotterdam uiteengezet wordt.

Het omvangrijke Cross Comix-boek Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad vertelt de geschiedenis van het beeldverhaal in Nederland en de manieren waarop de stad Rotterdam in de negende kunst figureert. Van figurant die vluchtig voorbijkomt in een enkel plaatje tot complete pagina’s die zich aan de oevers van de Maas afspelen.

Ook is er aandacht voor de vele stripmakers die de stad rijk is. Zo is Marten Toonder in Rotterdam geboren, komen Jan Kruis en Dick Bruynesteyn uit de havenstad en is Hanco Kolk er gaan wonen, om maar wat namen te noemen. Ook jonge tekenaars als Kenny Rubenis, Aimée de Jongh en Sterre Richard wonen en werken al lange tijd in Rotterdam.

Help mee met onze crowdfunding campagne!

In 2019 is het idee voor een boek over Rotterdam en de strip ontstaan bij de drie initiatief nemers Theo Seesing, Sander Grip en Robert van der Kroft. Eind 2020 werd er serieus begonnen aan de research en dit jaar is er keihard gewerkt aan Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad. Er zijn duizenden uren gestoken in archiefwerk, rubriceren en archiveren, interviews, fotografie, reproductiewerk en nu lijkt de eindstreep in zicht. Met een crowdfunding campagne hopen we het geld bij elkaar te brengen dat nodig is om het boek gedrukt en in de winkel te krijgen.

Help mee!

Wat kun je verwachten?

Het boek opent met het allereerste Nederlandse krantenstripje in een Rotterdamse krant door Henk Backer in 1921. En toont vergeten pareltjes uit de jaren ’50, de drie obscure stripexposities in het Lijnbaancentrum in de jaren ’70 en uniek materiaal van de Rotterdamse grootmeester van de strip Fred Julsing. Maar ook beeldmateriaal van grootheden als Henk Kuijpers, Eric Heuvel en uiteraard Rotterdam tekenaar Martin Lodewijk. Daarnaast bevat het boek vijftien interviews met de oude én nieuwe generatie Rotterdamse stripmakers. Het boek eindigt niet in 2021, maar blikt ook vooruit met vier hedendaagse stripmakers die speciaal voor dit boek een kort verhaal schrijven en tekenen met hun visie op de stad Rotterdam.

Het boek maakt inzichtelijk hoe de stad Rotterdam en strips onlosmakelijk met elkaar verweven zijn. Voor de stripliefhebber wordt zo de geschiedenis en architectuur overzichtelijk in beeld gebracht; voor de architectuurliefhebber wordt zo het beeldverhaal op de kaart gezet.

Initiatiefnemers

Artdirector Theo Seesing nam namens Cross Comix het initiatief voor het boek met als hoofddoel om meer diepte te geven aan de wondere wereld van de Nederlandse strip. Samen met mede-intitiatiefnemers schrijver Sander Grip en striptekenaar Robert van der Kroft vormt Seesing de redactie van ‘Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad’.