Rotterdam Stripstad

Op 11 maart 2022 werd het Cross Comix boek Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad feestelijk gepresenteerd. Het omvangrijke Cross Comix-boek vertelt de geschiedenis van het beeldverhaal in Nederland en de manieren waarop de stad Rotterdam in de negende kunst figureert. Van figurant die vluchtig voorbijkomt in een enkel plaatje tot complete pagina’s die zich aan de oevers van de Maas afspelen. De tweede druk ligt in mei in de winkels.

Het omvangrijke Cross Comix-boek Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad vertelt de geschiedenis van het beeldverhaal in Nederland en de manieren waarop de stad Rotterdam in de negende kunst figureert. Van een stad die vluchtig voorbijkomt in een enkel plaatje tot complete pagina’s die zich aan de oevers van de Maas afspelen. Er is aandacht voor de vele stripmakers die de stad rijk is. Marten Toonder is in Rotterdam geboren,  Jan Kruis en Dick Bruynesteyn komen ervandaan en Hanco Kolk woont er, om maar wat namen te noemen. Ook jonge tekenaars als Kenny Rubenis, Aimée de Jongh en Sterre Richard wonen en werken al lange tijd in Rotterdam.

Geschiedenis

Martin Lodewijk, Agent 327, de Afrekening, 1985

Grootheden

Daarmee slaat Rotterdam Stripstad een brug tussen de liefhebber van de negende kunst en die van architectuur en de stad Rotterdam. Het boek bevat uniek materiaal van grootmeesters Fred Julsing, Martin Lodewijk, Henk Kuijpers en Eric Heuvel. Er staan zestien interviews in met hedendaagse Rotterdamse stripmakers. Het eindigt overigens niet in 2021: vier jonge stripmakers tekenden speciaal voor dit boek een kort verhaal waarin zij hun blik op de toekomstige stad tonen.

Olivier Schwarz, Gringos Locos, 2019

Makers

Aan het boek is ruim twee jaar intensief gewerkt. In 2019 ontstond bij Theo Seesing het idee voor een boek over de talloze Rotterdamse stripmakers en Rotterdam in de strip. De bekende Rotterdamse striptekenaar Robert van der Kroft kon de lijst van Theo met auteursnamen verder aan vullen en kende de interview-reeks ‘Rotterdam Stripstad’ van Sander Grip in het Rotterdamse tijdschrift Gers.

Zo staken Theo, Sander en Robert  de koppen bij elkaar voor het plan van Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad. Robert stelde zijn netwerk ter beschikking, Theo was verantwoordelijk voor de research, de samenstelling en art direction van het boek en Sander schreef het uitgebreide essay en deed alle interviews.

Eind 2020 pakte Cross Comix de productie op en in 2021 werd er keihard gewerkt aan Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad. Duizenden uren archiefwerk, rubriceren en archiveren, interviews, fotografie en reproductiewerk kwamen eraan te pas.  Een crowdfunding actie maakte het mede mogelijk om het boek gedrukt en in de winkel te krijgen. De eerste druk was rap na de lancering in maart 2022 uitverkocht. Scratch Books zorgde voor een tweede druk die nog altijd verkrijgbaar is.

Stripschapspenning

Op 24 februari 2023 riep het Stripschap het boek uit tot beste van 2022 in de categorie info/integraal. Een mooie kers op de taart.

Boek met stripschapspenning